onsdag 26 oktober 2011

Gulasch

Har just nu en stor gryta med gulasch soppa småkokande på spisen. Doftar underbart.
Jag gillar verkligen att göra soppor,grytor, allt egentligen, som man bara kan ha ner i en gryta och sen låta sköta sig självt. Jovisst får man gå och röra lite då och då men det gör ändå inget om man råkar glömma bort den en stund. Det e lite pyssel med hackande och skivande innan allt åker ner i grytan, och sen ska soppan koka en 2 timmar så till helgen passar det nog bäst att göra den här gulaschen.
Jag gör gulasch idag eftersom min man har ett litet event på sitt jobb i morgon, och jag brukar hjälpa till om jag kan.
Och nu gör jag 10 liter så jag ska göra mitt bästa med att få ner måtten.
En av det största utmaningar med att skriva recept är just det, skriva måtten, just för att jag själv aldrig måttar när jag lagar mat. Som min mor gör,använder jag mig av, tekoppar,kaffekoppar,nypor,nävar,1,2,3...fingrar osv.
Och så går jag mer på känsla.
Det e som när man går ut på morgonen och känner efter hur vädret är, oftast känner man av vilken temperatur det är,ibland mitt i prick men oftast en diff på nån grad bara.
Detta för att man känt efter, tittat på tempen och sen memorerat, och den observationen har man gjort hela sitt liv. Och det är det som är känslan.

Du behöver-
400g kok kött typ högrev,fransyska,märgpipa
2 gröna paprikor
2 röda paprikor
2 stora lökar
3 potatisar
2 morrötter
8 vitlöksklyftor
1 msk timjan
3-4tsk paprikapulver
2 tsk oregano
3 lagerblad
1 msk honung
2 burkar krossade tomater
1dl tomatpure
3 dl rödvin
2l köttbuljong
Förbered-
Skiva lök och paprika.Skala och skär potatis och morötter i små bitar. Skär köttet i mindre kuber.
Pressa vitlöken och blanda i alla torra kryddor.
Täck botten på en stor kastrull med olivolja och sätt på högsta värme. Lägg i lök och paprika,fräs i 10 minuter tills volymen är hälften. Lägg i vitlök och kryddor och fräs i ca 5 min.
Lägg i köttet.
När köttet stekts till det inte ser rått ut längre lägger du i tomater,pure,honung och vin.
Till sist köttbuljongen.
Potatisen och morrötterna lägger jag i dom sista 40 minuterna så det inte blir mos av allt.
Låt allt koka i ca 2 timmar under lock på medelvärme. Rör om ibland.
Servera med en klick creme fraich och ett gått surdegs bröd.


2 kommentarer:

  1. Provade ditt recept. Tog dock bara hälften av vitlöken. Använde älgkött. Det fick puttra och smaka sen underbart. Tack så mycket.

    SvaraRadera
  2. Va kul att det blev bra!!!
    Älgkött! Den ska jag också testa:)

    SvaraRadera