torsdag 29 september 2011

Helstekt oxfile med Vitlöks Pilaff

Du behöver-
1 hel bit oxfile
3 scharlotten lök
1 kanel stång
4 hela kardemumma kapslar
3 nejlikor
6 st vitlöksklyftor
4 tsk riven färsk ingefära
1/3 tsk mald chili
1 tsk mald koriander
1 kött buljong tärning utblandad i 2 dl kokat vatten
1/3 tsk mald peppar
3 msk olja
5 dl basmati ris till 7 dl vatten
25 g smör
salt


Gör en marinad på 4 vitlöksklyftor, ingefäran,chili koriander, peppar och olja. Låt köttbiten ligga i marinaden i
minst 40 minuter.
Sätt ugnen på 175 grader
Ta upp köttet och stek alla sidorna i en panna på högsta värmen.
Lägg köttet i en ugnsform och häll över resten av kryddorna, stek den i ugnen tills den är 56 grader i tjockaste delen av köttet, (använd en kött temp) eller i ca 30 min.
Medans köttet är i ugnen kokar du 7 dl vatten och salta, häll i riset,rör om och dra ner värmen till ettan med locket halft på.
Riset ska vara halvkokt när allt vatten dunstat.Tar ca 10 min.

I stekpannan du bynt köttet i steker du hackad scharlotten i lite olja, resten av vitlöken, kanel, kardemumma och nejlikor. Häll i 3 dl vatten och en buljong och smöret, rör om tills buljongen smält, ställ av.
Lägg köttbiten i folie när den är klar och låt vila i 20 min på ett varmt ställe.
Häll i buljongen från stekpannan i ugnsformen, rör om i botten och lägg till sist i det halvkokta riset.
Rör om tills allt ris är täckt i spad och buljong. Ställ tilbaka i ugnen tills riset är klart. Ibland kan det behövas en aning vatten till. Och som alltid, smaka av maten hela tiden,så du vet när du servarar att det är perfekt kryddat och saltat, perfekt tuggotstånd, att balansen är fulländad.
Servera riset (pilaff) och oxfilen med en god sallad,

Buen Provechouen!!

3 kommentarer:

  1. Det ser riktigt delikat ut även om jag är vegeterian. Tack för receptet!

    SvaraRadera
  2. Hoppas det smakade. Riset kan man ju göra oavsätt, super gott om man grillat grönskaker och rotfrukter i ugn.

    SvaraRadera
  3. Det ska jag prova, ser gott ut

    SvaraRadera