söndag 27 november 2011

Saffranskrans med mandelmassa

Idag är det äntligen första advent och dagen till ära ska vi självklart baka en ljuvlig saffranskrans!!!

Du behöver-

Deg
100 g smör
25g jäst
1 dl strösocker
1 krm salt
2 dl mjölk
1 pkt saffran
3 krm stött kardemumma
1 ägg
1 dl kesella
7 1/2 dl vetemjöl

Fyllning
1 ägg
25g smör
100 g mandelmassa
mandel flarn
pärlsocker

Smält smöret, tillsätt mjölk och saffran och värm till 37 grader (fingervärme)
Smula ner jästen i en bunke och tillsätt sockret.
Häll smör blandningen över jästen och rör tills jästen lösts upp.
Rör i resten av ingredienserna och knåda till en deg som är jämn och som släpper bunken.
Låt jäsa under duk i 30 min.
Kavla ut degen till en rektangulär form. Precis som när man gör kanelbullar.
Bre på smöret och riv över mandelmassan som jag låtit ligga i frysen så den blir lättare att riva.
Rulla ihop degen från långsidan och slut i en cirkel.
Klipp fikar i degen och vik flikarna åt sidan vart annat.
Jäs under duk i 30 min.
Pensla med ägg och strö över mandel och pärlsocker.
Grädda långt ner i ugnen på 200 grader i ca 20 min.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar