Först ska vi reda ut några begrepp. Tandoori är ingen krydda eller kryddblandning.
Tandoor betyder grill och är en stor kruka med kol i botten. Man trär det man ska grilla på meter långa spett och ställer dom rakt ner i krukan. På insidan av krukan trycker man fast utkavlad bröd som kallas Naan bröd.
Curry är inte heller en specifik kryddblandning utan betyder "en gryt rätt"
Kryddblandningar, torra,blöta eller både och kallas masala.
Chai är inte en te blandning eller te sort utan betyder Te.
Pricken i pannan är inte ett kast märke utan en dekoration.
Kon e inte speciellt helig, man kör inte över något djur som står i ens väg.
Varför man gärna inte äter ko, är för att du får mer ut av kon när du mjölkar den istället, ost, fil,youghurt m.m
Så nu till min goda grillade kyckling.
Du behöver-
1 hel kyckling/ 6-8 st hela ben
1 tsk mald koriander
1/3 tsk torkad chilli
1/3 tsk gurkmeja
1/3 tsk spiskummin mald
saften och skalet av 1 lime
1/2 tsk grov malen svartpeppar
3 vitlöks klyftor
1 msk riven färsk ingefära
1 msk farin socker
1 msk honung
5 msk olja
1/2 tsk salt
Gör i ordning marinaden. Flå kycklingen,skär bort vingarna och klipp med en sekatör eller såga med en tandad kniv genom bröst partiet. Kycklingen ska inte delas i två delar utan bara vecklas ut som en bok. Hela insidan av kycklingen ska ligga mot ugns plåten,tryck till den över ryggbenet.
Lägg små snitt över bröst och ben och lägg vingarna och skinnet brevid kycklingen.
Jag skär upp kycklingen så här för att alla ytor ska bli helt grillade och för att grill tiden kortas ner.
Häll på hela marinaden och låt stå i minst två timmar.
Grilla i ugn på 175 grader ca 40 min.
Efter att kycklingen är klar, delad och upplagt på ett stort fat,skinnet har gjort sitt och slängs, häller jag det ny kokta basmati riset över ugnsplåten med all god marinad och sky från kycklingen och rör runt tills varenda riskorn är täckt med den helt underbara smakerna av "Tandoori Chicken masala"
Servera gärna med lime marinerad rödlök.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar