En kalkon är för stor och tar alldeles för lång tid att äta upp och en vanlig kyckling är för liten, men en Gårdskyckling på 2,5 kg är alldeles perfekt!!!!
Du behöver-
1 Gårdskyckling
Stuffing
3 skivor formfranska
1/2 pkt bacon
1/2 gullök
1 msk färsk rosmarin
1 msk färsk timjan
1 vitlök
1 msk smör.
Marinad
2 vitlöks klyftor
1/2 msk rosmarin
1/2 msk timjan
11/2 tsk svartpeppar
1 msk olivolja
Förbered stuffingen. Finhacka lök och bacon och stek i en panna med smör. Lägg i de finhackade örterna och vitlöken. Skär bort kanterna på brödet och skär till brödet i krutonger.
När allt i pannan fått lite färg läggs brödet i och stek också den frasigt gyllenbrun.
Ta av stuffingen från plattan och låt kallna en stund tills det går att ta den med händerna.
Krama ihop stuffingen i handen och fyll kycklingens insida. Fyll den så det nästan faller ut.
Bind ihop benen på kycklingen så den håller formen.
Lägg allt till marinaden i en mortel och krossa allt fint. Massera i marinaden ordentligt över hela kycklingen. Lägg den i en ugnsfast form och grilla i ugnen på 170 grader på nedersta falsen med folie över. Den ska grillas i ca 11/2- 2 timmar, Ös kycklingen varje halvtimma och dom sista 30 min utan folie så den får en knaprig gyllenbrun yta.
Glöm inte att ta ta ut stuffingen sen, du blir förvånad hur mumsigt det är!!
Blev riktigt bra . Jag gjorde en "jul-variant" Kokade stuffingen i torr Cider och så lite muskot. Och så köttet från isterband. Kraam Lars
SvaraRaderaohemeyar@yahoo.se