Man åker till jobbet när det är mörkt och skyndar sig hem i skymningen för att tända det saknade ljuset.
Tiden man spenderar inomhus blir längre och därför passar det mig perfekt att sysselsätta sig med ett kok som visserligen tar lite längre tid,men som tillbaka ger en otrolig tillfredställelse och belåtenhet. Jag fryser alltid in buljongen antingen i portioner eller i små ispåsar.
Just för att det inte finns nå bättre ingrediens än hemmagjord buljong att lyxa till en helt vanlig vardagsrätt med. Eller varför inte göra en mumsig bouillabaisse direkt från frysen och det enda du behöver tillsätta är en god fisk,lite skaldjur kanske och saffran förstås, toppat med aioli.
Detta behöver du-
1 Fryst snapper
1-2 stora fisk huvud (jag använder inte
lax huvud för den smaken tar gärna över)
Skalet och rester av en skalad krabba
Skalet av nyskalade räkor, huvud och allt
Spadet av kokta blåmusslor
1 flaska vitt vin
2 dl torr cherry
5L vatten
5 st lagerblad
8 vitpeppar hela
8 svartpeppar hela
6 kryddpeppar hela
2 tsk paprika pulver
1 kruka timjan
1 grovhackad fänkål
1/2 grovhackad rotselleri
2 palsternackor skalade,delade i tre Ingen vacker bild det här! men den enda jag har.
2 morrötter -//-
3 grovhackad själk selleri
1 stor gullök delad på 4
8 vitlöks klyftor
Allt ska i
en stor kastrull. Koka upp och sänk värmen till lite under medel,
det ska små
koka under lock.Koka i en timma. Ta av kastrullen från plattan och mosa allt med en slev eller potatispress.
Sila allt i ett durkslag och släng resterna. Sila en extra gång över kastrullen och koka ner buljongen till hälften. Och så var det klart.
Låt buljongen kallna ordenligt innan
den fryses in,och se till att inte få med "sanden" som ligger i
botten på kastrullen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar