torsdag 13 oktober 2011

Kålsoppa med frikadeller

En mättande soppa med låg GI,nyttig och värmande. Vitkål har traditionellt används i både medicinskt syfte och i matlagning, förr i tiden och i nutid. I antika grekland använde man färsk vitkålssaft och blötlagda blad att lindra infekterade ögon, eksem,vätskande sår och hudåkommor,psoriasis,astma,bronkit och blåskatarr.Romare och Egyptier drack saften innan stora middagar för att förhindra berusning.
Kål innehåller anti-inflamatorsiskt medel och mjölksyra som bidrar till att desinficera tjocktarmen.
Badda vitkålssaft på munsår,och dagligt intag av kål förebygger magsår.
Förstår om ni inte blir sugna efter den här infon, men men.........

Du behöver till soppan-

1/4 vitkåls huvud
1/2 rotselleri
2 palsternacka
2 morrötter
1 gullök
4 vitlöks klyftor
4 lagerblad
8 svartpepparkorn
8 kryddpeppar
4 krm riven muskot
1/2 tsk selleri salt/
2 stjälkar
salt

Finhacka allt lägg i en kastrull och täck allt med vatten nästan ända upp till kanten.
Det ska koka under lock i ca en timma på medelvärme.

Frikadeller-
400 g kalvfärs eller blandfärs
2 äggulor
1 msk ströbröd
1 liten gullök
1 msk smör
salt peppar

Finhacka löken och stek den gyllenbrun i smöret. Blanda ihop resten av ingredienserna i en bunke och tillsätt löken som fått svalna. Rulla till små bollar och låt dom stå i rumsvärme till det är dags att lägga i dom i soppan. Det är bra om man gör frikadellerna under tiden soppan kokar så dom får stå sig lite, dom blir då fasta av att ströbrödet svällt lite och faller inte sönder i soppan.
När soppan är klar höjer du värmen och lägger i frikadellerna.
Dom e klara efter att fått koka i ca 10 minuter.
Kylan utomhus är perfekt nu,så jag ställer soppan på balkongen och där håller den i en 2-3 dagar och utan frikadellerna i en vecka.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar