torsdag 6 oktober 2011

Veckans krydda Ajwain

Ajwain/Ajowan
Fortfarande sjukdoms tider och inte minst knackar magsjukan på dörren. Därför vill jag höja ett finger för denna super krydda med grymt välgörande egenskaper.
Den kan förväxlas med kummin eller anis till utseendet men har en aromatisk bitter smak och påminner om timjan.
Används i Indisk, Pakistans persisk matlagningt och kommer ursprungligen från Egypten.
Så vad är det bra för???
Magsjuka!!!! I Indien,Sri Lanka och Malaysia säljs den som avkok i flaskor just för magsjuka, magkrämpor, kräkning, illamående och tarmkramp.
Den stärker matsmältning och andnings systemet och ´kickar igång aptiten, slår ut bakterier och påskyndar uppbyggnaden av vävnader i magen,tarmar och hals som oftast trasas sönder när man är magsjuk.
Den finns i kryddhyllan i dom flesta utländska butiker. Förbereder du ett avkok håller den i en tätsluten flaska i kylen i veckor.
Känner man eller ryktas det att "sjukan" e på väg är det bara att börja nalla på flaskan.
Barn från 1 år kan ta den.
Dosera 2-3 msk morgon och kväll om den är på G.
Har du redan blivit sjuk tar du 1/2 dl morgon, och fortsätter så var 3-4 timma.
Till kvällen brukar man vara helt återställd.

Avkok
1/2 dl Ajwan
2 liter vatten

Rosta ajvan lätt på spisen eller lägg i micron på full värme i ca 45s. Det ska börja dofta.
Sen lägger du alltsammans i en kastrull och kokar tills det är ca 1 liter kvar. Sila bort fröna och häll i en tätsluten flaska. Förvaras kallt.
Smaken är som dom flesta mediciner, besk och inte speciellt god. men som alltid när man e sjuk,blir man helt plötsligt medveten om att man har en kropp som inte är oförstörbar och som man faktiskt måste, vårda och ta hand om, för den ska bära dig, i hela ditt liv.

1 kommentar:

  1. Kan man få håll i själva fröerna någonstans ? Dvs inte oljan utan typ de man har i naan-bröd.

    SvaraRadera