tisdag 20 september 2011

Indisk Butter Chicken

Hade jag varit en kyckling och blivit tillagad hade jag velat bli avnjut och hänförd i denna rätt!
För att göra denna rätt behöver man ett välsorterat skafferi med kryddor. Men jag rekommenderar ändå att införskaffa kryddorna om man gillar sån här mat, För vips blir man Harry Potter i ett magiskt kök.

Du Behöver-
1 hel kyckling, skinnad och styckad i bitar. Skär bort filerna och skär i mindre bitar.
2 medium stora gullök, finhackad
1 1/2 msk krossad vitlök
1 1/2 msk krossad färsk ingefära
1/2 tsk chili pulver
3/4 tsk mald kardemumma
2 1/2 tsk mald koriander
1/2 tsk gurkmeja
1/2 tsk mald kummin
4 st krossad nejlika
1 krm mald kanel
1/2 burk krossad tomat
25 gram torr rostade malda cashew nötter
50 g smör
3 dl grädde
2 msk kokospulver
1 tsk salt
1 msk olja
3 dl vatten
Stek löken gyllenbrun på medelvärme, tillsätt vitlök och ingefära och fräs i nån minut. Klicka i smöret och lägg i alla torra kryddor. Rör hela tiden tills det ser ut som om all olja och smör absorberats.
Lägg det du stekt på en separat talrik och ställ tillbaka stekpannan på plattan och tillsätt två dl av vattnet, skrapa i botten så allt gott som fastnat i botten lossnar. Lägg i kycklingen men vänta med filerna. När kycklingen stekts och fått jämn färg lägger du i filer och stek några minuter till.
Lägg tillbaka den stekta löken och kryddor och häll på tomaterna och resten av vattnet. Låt koka under lock i 10 minuter, rör ibland så det inte fastnar.
Lägg till sist i grädde, cashew och kokos pulver. Sänk värmen en aning och koka under lock tills kycklingen är klar, den e klar när köttet på benen lossar lätt.
Servera till nykokt basmati eller ett gott Naan bröd.

2 kommentarer:

  1. Kanoners,

    Förälskade mig i denna rätt när jag besökte Nya Zeeland och har letat med ljus å lykta här hemma, men ej funnit något som matchar ännu... Hoppas att detta recept kan återbringa gamla minnen...

    /R

    SvaraRadera
  2. Ja alla familjer har ju oftast sin version, Om den inte smakar just som den på Nya Zeelan har du ändå fått dig ett gott mål mat;)

    SvaraRadera