måndag 19 september 2011

Veckans Krydda

Kardemumma är denna veckas krydda.

Drottningen av alla kryddor och näst dyrast efter saffran. Kommer ursprungligen från Indien och Sri-Lanka. I Sverige är den utmärkande i dom delikata kardemumma bullarna och en av ingredienser i Julglöggen. I Asien används den i otaliga recept på curryn och ingår i den indiska kryddblandningen Garm Masala.
Saudiarabien är det land som konsumerar kryddad mest, då dom använder den i sitt mycket starka kaffe och har effekten att neutralisera koffeinets skadliga verkan.
Inom den indiska ayurveda-medicinen har den en stor roll och härskar över magen och hals.
Kardemumman är slemlösande,svettdrivande och hjälper till vi sur mage och sura uppstötningar för att den hjälper mjälten vid spjälkning av fett och stärkelse. Neutraliserar mag kramp
Den hjälper också till vid andningsrelaterade problem som hosta,förkylning,bronkit och astma.
Användningsform-
Te, som tillsats i mjölk och mat, som badtillsats,inhalation och massageolja.
Tillsammans med banan undertrycker den kräkningar.
När man köper kardemumma ska man helst köpa hela kapslar.
Kardemumman är en dyr krydda så den malda varianten innehåller mest skal som tagit åt sig mycket av oljan i kärnorna.

2 kommentarer:

  1. Har läst 4 inlägg i denna matblogg nu, men ännu inga recept. Är väldigt intresserad av ett bra recept på Butter Chicken och även Naan bröd hamnar högt på önskelistan.

    Intressant läsning ändå, keep up the good work!

    /R

    SvaraRadera
  2. Ja visst! fixar det i morgon. Recept på Butter Chicken och Naan är ett måste i den hemmagjorda recept boken

    SvaraRadera