torsdag 29 september 2011

Ris Pilaf

Det bästa komplementet och den ultimata smakbäraren. Är underbart gott bara helt "plain" men har man väl smakat ett risrätt som vässats till är man såld, bara helt såld.
Sorterna och begreppen är många och jag skulle kunna skriva sida upp och ner om varinter, tillags sätt, ursprung, odling,behandling process,skillnader osv.......
Men sakta i backarna!!! Jag börjar med en av mina favoriter. Basmati!
Ursprung och odlas i Indien Pakistan och sydöstra Asien.
Kännetecken, långkornigt fluffigt,klibbar ej och har ganska nötig smak.
Finns som brunt och vitt.
Måste ändå förklara att all vitt ris är polerat, alltså förutom att ta bort skalet har man polerat bort silver hinnan. Detta får till följd att mycket av risets näringsämnen, proteiner och vitaminer försvinner. En teknik för att få vitt ris och samtidigt behålla risets nyttiga egenskaper är att ångtrycksskala riskornet, detta kallas parboiled. Denna process innebär att en del av silverhinnans näringsämnen, proteiner och vitaminer ångas in i kärnan och blir kvar i riskornet även efter att riset skalats och polerats.
Brunt ris är obehandlat.
Här kommer ett recept på Oxfile med ett aromatiskt pilaf ris!!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar