måndag 14 november 2011

Veckans krydda Vitlöken

Jag har märkt att mina recept ofta innehåller vitlök och massor av den.
Kan var anledningen till att vi sällan är sjuka i vår familj. Men framförallt använder jag den för att jag är galet förtjut i denna löksort och för att den är en vanlig och viktig ingrediens i den indiska matlagningen och läkekonst.
I den indiska matlagningen använder man den nästan alltid tillsammans med färsk ingefära och har egenskapen att "ta kol" på varandra för att ihop bilda en helt ny smak kombination.
Man kan använda den rå eller ny pressad,men vitlöken får då ofta huvudrollen i rätten och den fräna och starka vitlökssmaken tar över .
Eller så tillsätter man den tidigt i en rätt, så vitlöken får göra sig rättvis genom att nästan försvinna och bara beblanda sig med resten av aromerna i rätten och på så sätt bara hinta om att den har en intrigerande biroll.
Vi vet och har alla hört om vitlökens välgörande egenskaper, men vad gör den egentligen??
Vitlöken hjälper vid Influensa,förkylningar,infektioner,inflammationer,lågt och högt blodtryck.
För att vitlöken är Antiseptisk,antibiotisk,slemlösande,svampdödande,febernedsättande,och främjar immunförsvaret.
Förutom detta används vitlök i större och längre behandlingar av cancer, cystor,spetälska, diabetes,och eliminering av bly och tungmetaller i kroppen.
När Britterna kom till Indien blev spetälskan känd som "peelgarlic" (skala vitlök) pga den vanliga synen av sjuka som skalade och åt vitlöksklyftor.
Till Sverige kom den redan på vikingatiden men har varit känd i Egypten i minst 6000 år.
Egyptierna upptäckte tidigt vitlökens egenskaper och myterna och historierna från den tiden har spridit sig vidare och än idag, berättas det om magin den besitter, som ska skydda oss från både varulvar och vampyrer.
Så vad säger man? Ät vitlök! så ofta du kan!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar