onsdag 21 september 2011

Trattkantarell soppa

Mitt mat minne till denna soppa är inte bara att vi serverade den till förrätt när vi gifte oss, utan känslan av gemenskap och sammanhållning när familjer går ihop för en bra sak.Kvinnorna på min mans sida gick ihop, alla på sin sida av landet och plockade Trattisar hela hösten, för att vi på vårkanten skulle kunna servera denna utsökta soppa. De e Kärlek.

Du behöver-
2 1/2 dl torkade tratt kantareller
 (lägg i en skål och häll över 1 dl kokat vatten)
1 liten gullök
2 msk smör
1 1/2 tsk tomatpure
3 msk vetemjöl
4 dl mjölk4 dl varmt vatten med
två svamp buljong tärningar
2 dl grädde
1 1/2 dl creme fraich
5 msk  torr cherry
1/2 krm cayen peppar
3 krm timjan
2 msk hackad rödlök
salt efter smak

Hacka löken riktigt smått och stek gyllenbrun. Lägg i smör och alla kryddor,mjölet och sen mjölken så det reder sig en aning. Hacka svamp och lägg i med vattnet den låg i. Häll först i cherryn och tomatpuren.
Tillsätt buljong, grädde och 1 dl av creme fraich. koka i ca 15 minuter. Ta av den från plattan och använd en stavmixer att mixa den sopp len.Koka i ytterligare 10 minuter tills den fått en soppig konsistens. Servera med en klick av resterande creme fraich och finhackad rödlök.

Tips, Hemmagjord buljongtärning
När jag kokar buljong, vilken som helst. Brukar jag efter att den kallnat hälla den i ispåsar och förvara den i frysen. Perfekt när man vill piffa upp, egentligen vilken rätt som helst.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar