måndag 31 oktober 2011

Veckans Krydda rosmarin

Rosmarin
Många glömmer bort att alla kryddor vi använder i matlagning faktiskt har läkande och helande egenskaper.
Därför tycker jag det är ännu viktigare att man tillagar maten själv och skippar alla giftiga halvfabrikat och färdiga kryddblandningar och marinader som egentligen bara innehåller salt,socker och smakämnen.
Om du nu råkar ha en favo kryddblandning, använd dina smaklökar och försök luska ut vilka "kryddor" den försöker likna. Och testa att göra en egen. jag slår vad om att din egen blir mycket godare. Sen kan du göra en stor sats av den. Godare billigare och bättre för din kropp.
Vår alla älskade Taco krydda= Spiskummin,paprika,chili,vitlök,koriander.

Men nu till kvinnan i rubriken. Rosmarin
Har används i matlagning,medicin,helande och magi sen
hieroglyfer tid. Munkarna tog den till Norden på 1500 talet.
Stjälk, blad och blommor används vid nedsatt cirkulation, lågt blodtryck,matsmältningen (gallan) koncentrationssvårigheter och lätta minnesbesvär. Den eteriska oljan har en cirkulationsfrämjande effekt både på huden och på hela blodcirkulationen.
Cineol, som ingår i rosmarinens eteriska olja, påverkar centrala nervsystemet. Speciellt befrämjas genomblödningen i hjärnans små blodkärl. Genom den ökade syre- och blodmängden i kärlen kan koncentrationen höjas, vilket bidrar till bättre minne. Är en återkommande ingrediens i ört schampo och balsam eftersom den motverkar mjäll och ger håret en otrolig glans. Bra att ha i potpurri,och doftlampan då den stillar ett stressat sinne,och i badvattnet mjukgörande för huden
Den sägs väcka döda och driva bort onda andar.
Förr använde man rosmarin till konserveringen då den innehåller höga halter antioxidanter och andra ämnen som hämmar bildandet av bakterier.

Förutom att rosmarin gifter sig perfekt med viltkött,lamm,rotfrukter och bröd är den undergörande för din hud och att detoxa kroppen med. Här kommer ett recept till en kropps skrubb.
Se bara till att dricka mycket vatten efteråt då den har en väldigt utdragande effekt.

1 kartong grovt havs salt
1 kruka rosmarin

Lägg allt i en mixer eller mortel och kör tills den är finkornig.
När du ska använda den tillsätter du bara oliv eller mandelolja.
Torrskrubba innan duschen.
Och Glöm inte, Vatten i mängder efteråt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar